Siirry pääsisältöön

Työnhaku


Sitten mun lempi aiheeseen. Työnhakuun. Kaikki kaverit, jotka lukee tätä nauraa nyt ääneen. Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mikä herättää rekrytoijassa kiinnostuksen. Olen usein auttanut kavereita hakemusten laatimisessa ja jostain kumman syystä se on mun mielestä kivaa hommaa. Harmi kun siitä ei voi tehdä itselleen ammattia. 

Kun on joku hyvä duuni, tavalliseen tapaan tänä päivänä sitä hakee parhaimmillaan 200 ihmistä. Millä erottua joukosta? Jotkut ovat hyviä tässä, mutta kaikille työpaikan hakeminen ei ole helppoa. Tämä ohje on niille, jotka eivät ole aiheeseen kovin perehtyneitä. Näkemykset perustuvat omiin kokemuksiin ja Haaga-Helian oppeihin.
Olisi hienoa, jos ohje synnyttäisi keskustelua työn hausta, koska moni kamppailee aiheen parissa. Anna kommentteihin vinkkejä tai kerro omista kokemuksistasi!

   Fengshuin kartoitus

Ennen kuin lähdet soitellen sotaan, ota yrityksen nettisivut auki, jonne olet hakemassa. Lueskele, mikä on yrityksen fengshui ja energia . Mikä fiilis nettisivuista välittyy, kertoo jo paljon. Arvot ja strategiset kulmakivet tuntuvat nykyään olevan hittikamaa, joten pidä huoli, että hakemuksesi tukee niitä. Joskus olen jopa tsekkaillut millaisia adjektiiveja yritys tykkää viestinnässään käyttää. On toki muistettava se, että ei ole kenenkään edun mukaista esittää hakemuksessa jotain muuta mitä on. Aitous välittyy vain, jos olet täysin oma itsesi. Joka paikkaan ei haeta sosiaalipiirin kuningattaria ja sanavalmiita myyntitykkejä. Myös hillitympiä persoonia kaivataan jokaisessa yrityksessä. Etenkin jos haet esimerkiksi tiimityöhön. Ei kaikki tiimin jäsenet voi mitenkään olla suupaltteja. Hyvä rekrytoija ymmärtää sen, että loisto tiimi syntyy erilaisista ihmisistä, joilla on erilaisia vahvuuksia. Eli olit millainen tyyppi tahansa muista olla oma itsesi! 

    CV

Aikaisemmin CV on ollut se tylsän näköinen listaus duuneista, meriiteistä ja koulutuksesta. Siihen vähän kielitaitoa ja ajokorttiluokkaa ja valamistatuli. Nyt kun rekrytointialan ammattilaisella saattaa olla vielä alkukarsinnan jälkeen 20 henkilön CV ja hakemus plärättävänä myös CV on saanut uuden käsitteen. Persoonan ja ammattitaidon täytyy välittyä. 

Visuaalinen CV on uusi trendi, jolla pystyt helposti luomaan oman näköisesi ansioluettelon. Pohjia löytyy netistä joka lähtöön. Tässä nettisivu, josta löydät ihan ilmaisia pohjia: https://www.canva.com/templates/resumes/. Pohdi mikä kuvaa parhaiten itseäsi ja työpaikkaa, jonne haet. Muista aina liittää oma valokuvasi. Itse suosin professionaalista kuvaa. Vaikka kuva ei olisi ammattikuvaajan ottama, älä kuitenkaan laita selffietä. 

Profiiliteksti on CV:n esittelyteksti. Mieti ammatillisia vahvuuksiasi ja tavoitteitasi. Tähän ei saa ladata liikaa henkilökuvausta, myy itsesi ammatillisesta näkökulmasta (kuin LinkedInin summary). Muista käänteinen aikajärjestys ja lyhyt ytimekäs kuvaus työpaikoistasi. Jos työpaikkailmoitus on englanniksi tulee myös cv:n ja hakemuksen olla englanniksi, oli yritys mikä tahansa. Äläkä unohda suosittelijoita!!! Itse olen ajatellut, että yksi ammatillinen suosittelija esim. esimies tai kollega ja yksi henkilösuosittelija kuka tahansa, joka on valmis suosittelemaan, mieti esimerkiksi hakemasi tittelin mukaan. Jos haet esimerkiksi myyntiedustajaksi ja kaverisi on jossain muussa firmassa myyntiedustaja, hän voisi olla pätevä suosittelemaan sinua vastaaviin tehtäviin.


 Hakemus  

Hakemus ei saa olla yli sivun mittainen. Rekrytoinnin ihmisillä ei yksinkertaisesti ole aikaa lukea liian pitkää hakemusta. Pituus 3 kappaleen verran. Ekassa kappaleessa herätä lukijan mielenkiinto, miksi haet tehtävää. Tokassa kappaleessa todista, miksi olisit paras kyseiseen tehtävään. Käytä ammattipiirin sanastoa ja käytä hyväksi aluksi tekemäsi nettisivututkimuksen fengshuita. Tässä todistat pätevyytesi. Kolmatta kappaletta kutsun henkseleiden paukuttelu kappaleeksi eli voit kirjoittaa luonteestasi ja mahdollisista harrastuksista. Älä arastele kehuskella itseäsi. Ja ei, hakemukseen ei todellakaan kirjoiteta heikkouksia. Älä erittele CV:n tietoja hakemuksessa ja muista myös asiakirjastandardit! 

Some

Ole somessa. Jokainen rekrytoija etsii sinut ensin somesta ja hankkii netistä kaiken mahdollisen tiedon ennen tapaamistanne. Ainakin LinkedIn on työnhakijalle tärkeä paikka. Aikaisemmin LinkedIn on ollut enemmänkin bisnes maailman sosiaalinen media, mutta mukaan nousee kovaa vauhtia muitakin aloja ja käyttäjäkunta on radikaalisti kasvussa. LinkedIn profiilin luominen on helppoa. Se on ikään kuin julkinen CV, jolla olet esillä työmarkkinoilla. Muista tehdä profiili englanniksi. Katso alasi guruilta mallia ja ei kuin tekemähän!

Kommentit

  1. Tuo visuaalinen CV onkin mukava idea. Tuttavani yritys parhaillaan etsii uusia osaajia. Heillä ei kuitenkaan ole kokemusta rekrytoinnista. Voi olla, että hekin etsivät rekrytointipalvelun avukseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Etätyö

Välillä aamulla kun pääsen päiväkodin pihaan hikikarpalo laskeutuu pitkin otsaa. Aamutreenin kruunaa Keravan Heikkilän päiväkodin pikku ylämäki, jonka yleensä juoksen lapsi kainalossa ylös. Sitten jatkan aamuruuhkan läpi toimistolle. Minuuttiaikataululla, tottakai. Töitä 8-16 ja takaisin päin sama homma. Kaikkien meidän arki on kiireinen ja nyky yhteiskunnassa ihmisiltä vaaditaan huomattavasti enemmän kuin ennen. Työajan seuranta, tuloksen ja tehokkuuden mittaaminen on työpaikoilla arkipäivää. Nykyajan ihanne työntekijähän on joustava ja yrittäjähenkinen. Aikataulut, tehokkuus ja organisointi ovat avainsanoja töissä ja vapaa-ajalla. Helvetin kiire jatkuvasti. Onko siis ihme, että jengi uupuu? Yrityksissä mietitään paljon sitä, kuinka työntekijöistä saadaan kaikki paukut irti, miten sairauspoissaolot vähenisivät ja kaikilla olisi duunissa kivaa. Hienoa, että työhyvinvointi on merkittävässä roolissa tänä päivänä. Omalla työpaikallani koen, että meistä pidetään huolta ja työsuhde-edut...

Voitaisko vähän puhua kiinteistönvälitysalasta?

Aihe juolahti mieleen Hesarin mainosartikkelista, jossa OP Kiinteistökeskus etsiskelee alalle 15 uutta välittäjää. Tässä artikkeli jos nappaa lukaista https://www.hs.fi/mainos/art-2000005467847.html . Pakko taas ihmetellä mihin ihmeeseen välittäjiä tarvitaan noin paljon, alalla on paljon hyviä välittäjiä, vain ilman oikeita kontakteja. Kiinteistönvälittäjän ammatti oli joskus suuri haaveeni. Kiinteistö Kaisalla saattoi olla mielikuviin jotain vaikutteita. Olin valmis toki tekemään paljon töitä ja kaikki läheiset olivat sitä mieltä, että duuni sopii minulle erittäin hyvin (jopa appiukko). Tuolloin työskentelin vielä vanhassa ammatissani kampaamon esimiehenä. Eräänä päivänä kun olin hiusalaan totaalisen kypsä, ajattelin, että nyt lähden sitten kokeilemaan kiinteistönvälittäjän hommia. Lähipiiri varmasti allekirjoittaa, että olen suht nopea liikkeissäni kun innostun jostain uudesta. Noin viikko päätöksen teon jälkeen istuin Helsingin keskustassa eräässä välitystoimistossa työhaastattelu...